Objavljen konkurs za izradu idejnog rješenja parka Hastahana
Tražimo inovativna, prirodom ispirisana rješenja za urbanu regeneraciju parka "Hastahana"

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Bosni i Hercegovini, zajedno sa Općinom Centar Sarajevo, poziva domaće i međunarodne arhitekte, urbaniste, pejzažne arhitekte, kao i studente arhitekture i dizajna da učestvuju u otvorenom, dvostepenom, međunarodnom, konkursu - inovacijskom izazovu za idejno rješenje parka “Hastahana” u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. 

Učesnici su pozvani da podnesu inovativna, prirodom inspirisana rješenja za urbanu regeneraciju i aktiviranje javnog prostora “Hastahana” u samom srcu Sarajeva, gdje se preklapaju značajni historijski periodi grada. Dostavljene prijedloge idejnih rješenja pregledat će međunarodni petočlani žiri sastavljen od relevantnih renomiranih stručnjaka. Ovaj konkurs za izradu idejnog rješenja organiziran je u formi inovacijskog izazova i ima za cilj odabrati tri finalista, koji će biti nagrađeni u skladu sa uslovima izazova. 

Nakon odabira tri najbolja rješenja po ocjeni žirija, Općina Centar Sarajevo će objaviti ista i pozvati građane Sarajeva da putem interneta glasaju za odabir željenog prijedloga.

Općina namjerava podržati realizaciju prijedloga koji dobije najveći broj glasova građana i pozvati autora da dalje izradi idejni projekat za urbanističku transformaciju javnog prostora “Hastahana” u toku 2022. godine.

0